fredag, juli 01, 2005

Smink!

Här hittade jag ett formulär som bara handlar om smink!

Ja, jag känner mig givetvis manad:

1. Ungefär hur mycket lägger du på smink/hudvård per månad?
Jag har aldrig skådat sanningen i vitögat genom att räkna ihop och begrunda. Det närmsta jag kommit ett definitivt svar var när jag alldeles nyligen gjorde en snabb överslagsräkning på listan jag tänkte skicka till Daniel för inköp i London, and let me tell you, it was not a pretty sight.
2. Vad väckte ditt intresse för smink?
Mitt tidigaste minne av smink är att jag var groteskt avundsjuk och bitter över Cicis heta sminkdocka när jag var ungefär fem år. Mina föräldrar vägrade köpa en likadan till mig, till mitt stora förtret. Däremot fick jag överta en del heta 80-talsskrikiga ögonskuggor och läppstiftsprov i kulörer av typen "Frosty Peach" från mamma, vilka jag glatt och flitigt experimenterade med.
3. Favoritmärke? Varför?
Jag älskar Clinique av en massa olika orsaker (inga töntiga kändisar i reklamen, de tveklöst bästa underlagskrämerna, Bonus Time och att deras produkter är hudvänliga, luktfria och fräscha, till exempel). Jag gillar Face Sthlm och Make Up Store eftersom de har en massa freaky färger, Benefit eftersom de har en massa roliga produkter i snygga förpackningar, MAC för att allt de har är bra (utom möjligen det grönaktiga läppglanset) och på grund av det faktum att de känns som ett vettigt företag i det stora hela samt eftersom deras läppglans luktar kakdeg. Nouba måste få ett hederomnämnande också; jag äger förvisso bara en ögonskugga därifrån men den är fantastisk.
4. Var handlar du ditt smink? Favoritbutik/favoritsite?
På Åhléns eller Kicks. Eller så försöker jag uttnyttja mina kontakter i utlandet.
5. Nämn något som kännetecknar din make-up.
Läppglans och en lätt ögonbrynsfixering.
6. Vilket var ditt sämsta respektive bästa skönhetsköp någonsin?
Sämsta är för ljusa läppglans och läppstift. Mina läppar måste vara mörkare än vad jag inbillar mig, för det har tyvärr hänt ett antal gånger att jag kommit hem med ett nytt inköp, testat och insett att mina läppar försvunnit när jag smetat på det som jag inbillat mig skulle ge en naturlig och klädsam nyans (tilläggas bör att jag INTE ser ut som J.Lo eller Brigitte Bardot i ljusa läppar, utan snarare som Onkel Fester). Och nej, att faktiskt prova att måla på läpparna i butiken för att undvika att upprepa misstaget är på inget sätt ett alternativ eftersom det är nasty och sprider vinterkräksjukan.
Bästa köpet är ett shimmer powder från H&M som jag antar att man egentligen ska använda för att pudra upp urringningen innan man går på högstadiedisco, men som även fungerar finfint som lagom skimrande hghlighter i en mycket klädsam nyans som är ljus utan att varken vara silverskimrande (blä!) eller gulaktig. Kostar typ 25 spänn för en burk och räcker löjligt länge.
7. Hur sminkade du dig för 5/10/15 år sedan?
15 år sedan: Jag var 12-13 år och gillade hair metal, och i ett försök att vara lite subkulturell och få en rockig framtoning steg jag upp tidigt varje morgon för att omsorgsfullt ringa in hela ögat med en tjock svart kajallinje. Sedan målade jag även hela ögonlocket svart med kajalpennan och suddade lite lagom med pekfingret. Det hela matchades med svart Isadora-mascara och en stilig bandana i det hårpermanentade håret (påpekas bör kanske dessutom att detta ändå var ett uppköp från den knalligt turkosa mascara jag brukade använda 1-2 år tidigare), samt skabbig foundation från Rimmel som jag har för mig luktade äckligt. Min franskalärare kommenterade för övrigt en gång min ögonmakeup med orden "Om fröken Andersson hade använt sitt huvud lite mer till att tänka med och lite mindre till att måla på hade det kanske gått bättre på franskprovet", vilket är ett av mina finare minnen från högstadiet.
10 år sedan: Jag var 17 och tyckte själv att jag funnit en mycket mer sofistikerad livsstil (läs: jag hade vinröd 60-talspage och lyssnade på Morrissey). Detta manifesterades bland annat i ett flitigt användande av flytande eyeliner md rejäla så kallade "kråksparkar" i ögonvrårna. Någonstans i den här vevan började även longlastingläppstiften dyka upp, och jag minns att jag hade ett vinrött från Body Shop som jag älskade djupt och innerligt trots att det torkade ut läpparna fulltändigt. För övrigt använde jag nog alldeles för ljus foundation i den här vevan.
5 år sedan: Om jag inte minns fel tyckte jag att det var hett med ögonskuggor i starka färger, typ knallgrönt och, ähum, rött. De mörka läppstiften hängde fortfarande med, dock inte samtidigt som de skrikiga ögonskuggorna (hoppas jag åtminstone). Jag minns att jag var väldigt nöjd med ett mörklila läppstift jag hade...och det borde jag nog fan inte ha varit.
8. Bästa hudvårdsprodukterna?
Clinique är bra. Biotherm är bra. Bäst tror/hoppas jag dock att min Hope in a jar-kräm från Philosophy är. Snart, snart, snart är den min!
9. Bästa makeup-produkterna?
Allt gott som sagts om mascaran Lancôme Hypnose är sant. För ögonbrynen är Isadoras ögonpenna faktiskt inte dum alls - räcker hur länge som helst, sitter bra och har en praktisk borste i ena ändan. Cliniques foundations är som sagt överlägsna, jag brukar använda Superbalanced makeup i vanliga fall och har även fått Daniel att släpa hem deras Skin smoother pore minimizing makeup (som inte finns i Sverige av någon anledning) till mig eftersom jag har drabbats av förbannelsen "blandhy" med allt vad det innebär av muntert skinande näsa. Jag räknar kallt med att den tillsammans med Cliniques andra pore minimizer-produkter ska få även min panna och näsa att bli smooth as a baby's bottom. Glansiga partier kan också tas bort med den finfina produkten "Dr Feelgood" från Benefit, som inte bara fungerar bra och har samma namn som en av världens bästa skivor, utan dessutom är en prydnad för väskan och lite som ett balsam för själen eftersom burken är så snygg att man blir alldeles varm inombords bara av att titta på den.
Ögonskuggan "Brownie" från Make Up Store är min bästa ögonskugga tillsammans med den mörkbruna Noubaskuggan, det tidigare nämnda shimmer powder från HM och Eye Dust från Face Sthlm i färgen "Consuming". Bästa rouget är Clinique Honey Blush, och läppmakeup är ju ett helt gigantiskt eget kapitel, men MACs lipglass är bra (och luktar som sagt kakdeg!), liksom Biotherms läppglans. Juicy Tubes är givetvis alltid en klassiker, även om det är sjukt irriterande att de tar bort de bästa efter så kort tid. Jag saknar exempelvis det allra första glanset från tidernas begynnelse som var gyllene med honungsdoft och det lite skimrande i doften "Lychee". Var det verkligen nödvändigt att ta bort dem från marknaden och istället ersätta dem med bottennapp som till exempel de där "naturella" varianterna som luktade glidmedel?
10. Bästa hårprodukterna?
Eh, jag använder sunsilkshampoo...och ett spray från Fudge som de skulle sluta tillverka, så jag köpte på mig ett rejält lager. Jag är inte så värst nere med hårvårdsprodukter, ibland köper jag något hos frisören men that's it. Min enda princip är att jag säger nej till märket Fructis - jag får fortfarande kväljningar av lukten eftersom jag förknippar den med minnen från Roskildefestivalen och den (brist på) kroppshygien som råder där. I händelse av att någon tvivlade: nej, det är inte en bra och lite crazy idé att inte tvätta håret på en vecka och istället kleta mer Fructis i det varje morgon. Det är inte bohemchict. Det är inte "så ska det ju vara när man är på festival". Det är inte kul. Det är bara äckligt.
11. Bästa kroppsvårdsprodukterna?
Lätt Philosophys duschkrämer! Dessutom badbomber och duschkrämen med honung och lavendel från Lush, scrub och body butter från Body shop (de rear ut den bästa lukten avocado nu!), body lotion och duschkräm i parfymdoft (parfym luktar faktiskt oftast godare om den så att säga sprids ut över kroppen), shimmering bodylotion från Lumene (ett märke jag aldrig trodde att jag skulle hylla på grund av deras hysteriskt fula färgskala, "anpassat efter den nordiska kvinnan" my ass, men jag är inte den som är den om något är lite guldglittrigt) eller apoteket, baby oil-spray (man blir alldeles mjuk, och jag har nästan kommit över mina tvångstankar om att det luktar lite blöja) och Body Shops handkräm med hampa.
12. Bästa skönhetsbloggen?
Jag gillar allt som handlar om smink. Bring it on.

2 kommentarer:

LipGloss bitch sa...

Jag känner att jag är oerhört tacksam över att jag har missat de där naturella juicy tubesen som doftar glidmedel :)

Lina sa...

Jag tror att de blev ganska kortvariga på marknaden, tack och lov. Om detta berodde på att de var en sommarspecial, på att färgen var ganska tråkig eller om det hade något att göra med att fler än jag gjorde samma obehagliga association till doften har jag dock ingen aning om...